Taking too long? Close loading screen.

«Αν ο αρχιδούκας δεχτεί τον ελέφαντα, το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του, ή καλύτερα θα το λύσει το ταξίδι στη βιέννη, κι αν δεν τον δεχτεί, τότε στην περίπτωση αυτή θα πει κανείς, για άλλη μια φορά, με τη χιλιετή εμπειρία των λαών, παρά τις ματαιώσεις, απογοητεύσεις και ψυχρολουσίες, που έχουν για ψωμοτύρι άνθρωποι και ελέφαντες, πως η ζωή συνεχίζεται. Ο σολωμόν δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει. (…) Αν δώσουμε χρόνο στο χρόνο, τελικά όλα τα πράγματα στο σύμπαν θα ταιριάξουν το ένα μέσα στο άλλο.”

Αντιγράψαμε το παραπάνω απόσπασμα από το έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου, “Το ταξίδι του Ελέφαντα” -σε μετάφραση της Αθηνάς Ψύλλια. Είναι ο ελέφαντας της ιστορίας που μας έδωσε το όνομά του και μοιάζει κάπως ταιριαστό να ξεκινήσουμε μιλώντας σας -ξανά- για το Solomon, με αυτόν.

Όμως, η αντιγραφή δεν είναι αυτό που κάνουμε. Το Solomon ΜΑG, έχει πλέον δική του σελίδα για να φιλοξενεί το πρωτογενές περιεχόμενο που είχε, από την αρχή, επιλέξει ότι θα παράγει.

Σε κάποιο δημοσιογραφικό πηγαδάκι κάποτε, είχε ακουστεί -χωρίς να το έχουμε επιβεβαιώσει – ότι περίπου το 90% του πρωτογενούς περιεχομένου που παράγουν τα ελληνικά ΜΜΕ προέρχεται από τους κρατικούς παρόχους ενημέρωσης (την ΕΡΤ και το ΑΠΕ), το οποίο μπορεί να εξηγηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους που διαθέτουν και αλίμονο αν δεν το έκαναν, αλλά, πάντως, αυτά καλά νέα δεν είναι, για όλους τους λόγους που εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται.

Επιπλέον, ακόμα και στο πρωτογενές περιεχόμενο, δηλαδή αυτό για το οποίο ο/η δημοσιογράφος έχει προσωπικά ερευνήσει και δεν έχει απλώς αντιγράψει από άλλη πηγή, δεν είναι δεδομένο ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες της καλής δημοσιογραφικής πρακτικής. Μοιάζει δε, η νομιμοποίηση κάτι εξώφθαλμα διαστρεβλωμένου, να είναι ανάλογη της διάδοσης που λαμβάνει στα ψηφιακά δίκτυα. Δηλαδή καρδούλες και σηκωμένοι αντίχειρες λειτουργούν ως αποτελεσματικοί πολλαπλασιαστές ακόμα και μιας διαστημικού μεγέθους ανοησίας.

Όπως αυτής της μικρής χαρμόσυνης είδησης, πως οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, “κρέμασαν τεράστια ελληνική σημαία” ανήμερα της επετείου της ελληνικής Επανάστασης. Δεν δημοσιεύτηκε μια πρωταπριλιά -θα είχε ιδανικό άλλοθι, αλλά δεν ενδιαφερόταν καν για κάτι τέτοιο. Η “είδηση” συνοδευόταν από μια φωτογραφία που απεικόνιζε αστροναύτες και κάποια διαστημική εγκατάσταση από όπου κυμάτιζε, κόντρα σε κάθε φυσικό νόμο, η σημαία της Ελλάδας. Μπορεί να μην κατέκλυσε τα timeline μας, ωστόσο αυτή η φευγαλέα καταχώριση οριοθετεί αρκετά καλά το μέτρο της στρέβλωσης που κάποιοι έχουμε κάπως σαν χρέος να περιορίσουμε.

Το Solomon MAG είναι μια υγιής μιντιακή νησίδα. Αναγνωρίζοντας πως δεν αγαπάει μόνο του την καλή δημοσιογραφία, την ενισχύει με όσους πόρους διαθέτει, βασιζόμενο σε μια νέα γενιά δημοσιογράφων, που προσεγγίζουν το αντικείμενό τους με μεγάλη ευθύνη. Στο επίκεντρο όλων των διαδικασιών μας βρίσκεται η σχέση μας με την κοινότητα στην οποία απευθυνόμαστε. Στους μήνες που έρχονται και καθώς προσπαθούμε ολοένα να αναπτυχθούμε περισσότερο, οι απόψεις και τα σχόλια των αναγνωστών μας αποκτούν οργανική λειτουργία στις αποφάσεις της ομάδας μας.

Και πάντως, αν τείνετε προς τον ουρανό δίχως ιδιαίτερο καημό που δεν υπήρξε ελληνική σημαία στον ISS, εδώ μπορείτε να βρείτε πότε θα περάσει από την πόλη σας. Την ώρα που τα γράφαμε αυτά, βρισκόταν πάνω από την Αργεντινή -αν και το πάνω, το κάτω, ακόμα και η Αργεντινή, είναι άνευ σημασίας στην κλίμακα του διαστήματος.

Join our community of readers!

One last thing! Check your email to confirm your subscription.

Pin It on Pinterest

Share This
Skip to content